Basnicky.sk

milson5  Zobraziť/skryť lištu autora

Chlap je stratený, keď sa zami

Tisícky bozkov, dotykov a skrížených chvíľ a ani jedna žena pre život. Je ti dopriate. Každodenná zábava, udýchané noci a každodenný útek do vlastného ja. Chalani ti závidia, na diskotéke zbalíš každú babu. Aj tá, ktorá ťa odmietne časom povie áno a sama ťa nedočkavo ťahá von za ruku. Máš všetko a predsa ťa to nenapĺňa.

Podvedome čakáš niečo viac. Niektorú, ktorej by si mohol veriť, že vydrží dlhšie než pár mesiacov. Nechceš riskovať, pri zábave nemáš čo stratiť a preto keď ide do tuhého, radšej zutekáš. Bojíš sa. So srdcom sa neradno zahrávať a ty si sa už spálil.

Vtedy keď si mal pätnásť a ona, najkrajšia zo všetkých, šestnásť. Chcela ťa. A potom pri bazéne sa bozkávala s iným. Nadal si jej a ušiel. Kričala za tebou, že chce len teba. Ale ty si prestal veriť. Rok, dva, tri bez pokusu o žiadnu inú. Nemiloval si ju, nechcel si cítiť. Prišli kamaráti a šťastné dievčatá, čo radi otvárali ústa. A nielen tie. Ale ty si viac nechcel. Veriaci s predsudkami a nedôverou k tým zapáleným lýtkam, čo spávali so všetkými, čo si poznal. Nechcel si.

Potom prišiel čas a ty si opitý na mol prišiel o panictvo s nejakou čiperkou. Doteraz nevieš jej meno. Útržky a nič viac. Dostal si sa tam, kde ostatní. Život napreduje a cez prsty plynie rýchlejšie ako peniaze. Potom strata. Niekto ti z blízkych ti zomrie a neskonale ti chýba niečo viac. Hľadáš to u dievčat. Je to niečo ako láska.

Prvý, druhý, tretí vzťah a všetko padá, ako toaleta z kariet keď vyberáš tú pravú. Stále si namýšľaš, že miluješ, no tvoj vzťah je povrchný a hľadáš len niečo príjemné pre seba. Neberieš ohľad na tú, čo sa na teba díva. Si sám, ako predtým. Máš, aj nemáš. Smútiš, že možno to mohlo byť aj inak, keby si toľko nestriedal. Pri rozchode stojíš a všetko sa opakuje podľa scenára. Vidíš, že tá tvoja otvára ústa a vnútri v tebe je ticho. Necítiš nič, slzy nepoznáš odvtedy, čo si stratil sestru. Si prázdny ako stroj.

A potom, z čistého neba, sa zamiluješ do dievčiny z novinového stánku. Niečo sa stane a všetky ľady sa rozlejú na kolomaž. Zrazu cítiš, ako ti búši srdce a niečo v tebe sa pohne. Chceš ju a spravíš všetko preto, aby bola s tebou. Ešte nikdy predtým si nevidel nikoho sa tak krásne usmievať. Dostal si telefónne číslo a sľúbila ti ďaľšiu schôdzku. Niečo ťa k nej láka. Odmieta bozky, tvrdí, že je veriaca. A to sa ti zdá krásne. Pri nej máš pochybnosti, čo je správne a čo nie. Je s tebou. A zrazu svet je ružový a ty máš sily za troch, všetko sa ti darí. A potom ona začne rozprávať o spoločnom živote. A ty jej nalepíš. konečne si spoznal, čo je to láska. Spravil by si pre ňu všetko. Prvá možnosť na milovanie, za dverami s jej babkou. Načapá vás. A potom pri ďalšom pokuse váhaš, a nakoniec po prvýkrát zlyháš. nevieš pochopiť prečo. Potom to je už fajn. Zasnúbite sa a ona odíde do Anglicka, zarobiť si peniaze na svadbu.

Píše ti, že máš prísť za ňou. A ty necháš dobrú prácu a zoberieš hocijakú len aby si bol pri nej. Aspoň 100 kilometrov od nej. Chodíš za ňou. A jej sa znova nedarí v práci. Chce odísť preč. Našla si prácu vo Francúzsku. A ty sa hneváš, lebo si jej zohnal prácu pri sebe a mohli ste bývať spolu. Prvá silná hádka a rozídete sa v zlom. Necháš ju ujsť. Potom nasledujú smsky a neustále zhoršovanie vzťahu. Nadávky, zložené telefóny a ty ani nevieš, kde vlastne je. Koniec. Prišiel ti snubný prsteň v obálke. A zrazu je všetko sivé. Znova si bez pocitov len stroj, ktorý nevie čo robiť. Ale cítiš bolesť, takú, že päsťou urobíš do steny dieru. A od toho času sa stmieva.

A ty sa ani nepokúšaš hľadať nejaké dievča, ženu. Je koniec všetkému. Len sekundy ubiehajú pomalšie. Máš priateľku a ľúbiš jej dcéru, ale lásku už necítiš. Si sám. A už ťa nebaví ani vyhľadávať zábavu. Chvíľkovú rozkoš a hrané pohľadenie. Si odpísaný.

Prešlo odvtedy veľa rokov. A ty si sa rozhodol byť jednoducho sám.

/Vymyslený príbeh./
Dátum vloženia 7. 3. 2009 21:31
Básnička je vložená v kategórii Próza
Počet zobrazení básne 2255
Nahlásiť príspevok ako nevhodný obsah

Odoberať RSS kanál tohto autora RSS kanal

linky Uložit a zdieľať

Ulož si alebo zdieľaj tento príspevok v tvojej obľúbenej sociálnej sieti

Komentáre k básničke
  1. Maryen

    hmm...zaujimave podla mna celkom faajn

    7. 3. 2009 21:46
  2. milson5 (napísal autor básne)

    dakojem som rad ze si si to precitala

    7. 3. 2009 21:49
  3. me

    podľa mňa je to smutné..a až príliš realisticke...čo tomu dodáva ešte väčší smutok...

    7. 3. 2009 23:03
  4. line2403

    veelmi smutna...az sa bojim ze sa mi to raz stane.....krasne napisane...

    7. 3. 2009 23:28
  5. kristinaa

    ejha ,,,no radšej si to prečítam ešte raz a utvorím si úsudok , či je stratený...ked sa zami...
    nie ,nie je...myslím , že tu sme si celkom rovnocenní..

    8. 3. 2009 02:33
  6. eufrozina

    ani jedna zena pre zivot
    nieco ako laska..
    vsetci len radi otvaraju usta
    a zivot napreduje
    dozadu
    od toho casu sa stmieva
    som vybrala len par veci...inak podla mna mas aj na prozu

    8. 3. 2009 11:17
  7. Carlo

    ano Milan, odporucal by som to ako povinne citanie na stredných skolách...

    Ty sam vies kam si trafil. Realisticke? Ano, prave pre tu neupieratelnu egoickost velkeho Ja, On, ONA...

    Som rad, ze som si to precital a som aj rad, ze som si na konci precital VP.

    Mila, mozno tu niekto napise aj, ze tam chybaju mozno nejake umelecke obrazy, lenze zivot nie je umelec, posobi na city prave tak, ako si to napisal. Dakujem

    8. 3. 2009 13:44
  8. Daron

    ...ja neviem...
    ...mne sa to moc ee...
    ...je to síce smutné ale je to tak jednoducho napísané...
    ...nechcem aby si to bral v doslovnom význame ale také plytké (akože to nejde pod povrch)...
    ...ale hlavne mi tam chýba atmosféra a silné myšlienky...
    ...neviem či si už predtým sem nejaké písal alebo je prvá lebo aj od toho asi dosť závisí...

    10. 3. 2009 23:03
  9. milson5 (napísal autor básne)

    vdaka vsetkym

    viem ako si to myslel Daron, ale ja som chcel aby to bolo take "plytke" a pisal som uz par casti takej prozy celkom bola citana ale nedokoncil som ju ... to je problem no preto pisem basne, tie su kratsie

    10. 3. 2009 23:09
  10. Daron

    ...a som zabudol na to o saphire a jonqe...
    ...toho je škoda...

    10. 3. 2009 23:11