Basnicky.sk

milson5  Zobraziť/skryť lištu autora

Musím nájsť riešenie

Pokrčil si prsty a v duchu si povedal: Toto nedáva zmysel. Ešte raz si prečítal zadanie úlohy a prešiel mu mráz po chrbte. Najhoršie na tom bolo, že on poznal históriu tohto zadania. On to vedel.
Bol na mieste. Všade okolo neho bolo cítiť pach tohto príbehu. Zatvoril si oči a počul vystrašené výkriky. Cupotanie nožičiek po kamennej dlažbe. A náhle ticho.
Až teraz si uvedomil ako veľmi je sám. Ale on nechcel riskovať ďalšie životy, nie viac obetí nedostane! Možno sa mu to podarí. Možno po prvom prečítaní rozhodol o všetkom.
Niečo tu chýbalo ... To zadanie nemalo určené čo má byť výsledkom. Bolo tu tisíce čiastkových úloh, ktoré smerovali nikam. Škrtal. Počítal a všetko sa točilo okolo jedného. Niečo tu chýbalo, určite.
Strhol sa. Nejaký vták vletel cez zatvorené okno triedy. A teraz sa metal na podlahe kúsok od neho. Krvácal, ale jeho krv bola modrá. Áno, toto bola jedna z doplňujúcich častí zadania. MODRÁ. S tým nepočítal.
Prvá smrť. Už cítil, že bude blízko.
Prepočítal všetky premenné. Ale stále to nestačilo. Blúdil v tom ako v začarovanom kruhu. Škrtal a vracal sa na začiatok. Päť hrobov a jeden z nich je otvorený. Nevedel prečo, ale táto veta akoby sa ho bytostne dotýkala.
Potrebuje na vzduch.
Podľa oblohy by povedal, že už sa stmieva. Ale bolo len štvrť na dve. Bolo tu šero. Kráčal smerom k cintorínu. Zastal a vydýchol si.
Bolo tu viac hrobov.
Začal počítať: jeden, dva, tri ... 66! A ani jeden nebol otvorený. 66 musel byť ďalší kľúč k vyriešeniu úlohy. Ale 66 čoho?
Vtedy ho niečo napadlo. Prelistoval na začiatok úlohy. Znova začal chodiť pomedzi náhrobky. A zvolal: Mám to!
Boli tam len štyria z uvedených riešiteľov úlohy. Podmienkou začiatku riešenia bol vlastnoručný podpis na prednú stranu. Vedel, že on je šiesty... Jeden chýbal.
Cítil, že tu niečo nehrá. SAMUEL NATAS. Prvý ... tu chýbal.
To meno mu pripadalo zvláštne. Zamyslel sa. Žeby? To určite nie je pravda. A z meravých prstov mu zadanie vypadlo na spálenú zem.
Dátum vloženia 5. 10. 2008 07:24
Básnička je vložená v kategórii Próza
Počet zobrazení básne 1871
Nahlásiť príspevok ako nevhodný obsah

Odoberať RSS kanál tohto autora RSS kanal

linky Uložit a zdieľať

Ulož si alebo zdieľaj tento príspevok v tvojej obľúbenej sociálnej sieti

Komentáre k básničke
  1. milson5 (napísal autor básne)

    pokračovanie podľa záujmu....

    /próza nie je moja silná stránka/

    5. 10. 2008 07:25
  2. predpolnocna a.

    ..prepletam sa textom Milan..mal by ti Edo hodit kritiku..vies myslim ze v texte sa stracam musim sa vracat i ked myslienka je zaujimavá ale zapada mi tá zahada...a aj uvahy toho riesiteľa ale skus pokracovat , vsak bez toho to nejde ..som zvedava co chces tým povedat..a ako to bude dalej ..
    /no a este musim moc premyslat zvolil si to tak ../take nieco /co si nevysvetlil a zaroven vysvetlil alebo poodhalil../no a bezmenná tretia osoba..ťažke no
    aj par momentov vybornych ten vták do okna..aj navodena atmosfera ..len zapadla opat v texte
    ,ale len moj nazor chabý

    5. 10. 2008 21:04
  3. jonqa

    celkovo to podľa mňa začalo lepšie ako skončilo...a niekde v trištvrtine bol taký úsek že "bolo...bolo....bolo...bolo..."...asi tri alebo štyrikrát, dosť to potom kričalo a pôsobilo amatérsky, aj keď viem že prózu nepíšeš čiže v podstate sa to ani inak brať nedá, ale na prvý krát to nebolo zlé, možno keby bol obsah iný, lebo toto nie je práve podľa môjho gusta ale kľudne skúšaj písať prózu ďalej...ktovie, možno nakoniec budeš rovnako dobrý v próze ako si v poézii

    5. 10. 2008 21:51
  4. jonqa

    aaa este k tomu co napisala predpolnocna a. mne sa to práveže nezdá až také tajomné,podľa mňa si to poodhalil až príliš rýchlo, a príliš jasne...to s tým NATASom...66 hrobov, šiesty...spálená zem, a tak ďalej, práveže by sa mi viac hodilo keby si tam nedal až tak priveľa indícií, potom by bol čitateľ vo väčšom napätí a očakávaní, takto to nepôsobí tajomne ale skôr "akože tajomne" jaaj, ale píš ďalej to ja len tak

    5. 10. 2008 21:55
  5. milson5 (napísal autor básne)

    dakujem Vam, kedze ste chceli budem pokracovat

    6. 10. 2008 09:12
  6. ludiana

    ty píšeš aj prózu???človeče.celkom poprepletané, ale nepáči sa mi priezvisko toho Samuela, nechám si pre seba, že prečo. ta tak.

    6. 10. 2008 13:48
  7. Saphira

    záver bol taký, že je to na pokračovanie...proste si navnadil čitatela, aby čakal, čo bude
    občas sa ti tam kopili rovnaké slová
    ale pri čítaní, chýbali mi čiarky
    záver bol taký povoľujúci, mohol si pokračovať v nasadenom tempe z úvodu...proste vela si povedal
    ale idem čítať 2, šak ja som to chcela

    6. 10. 2008 14:01