Basnicky.sk

mongi  Zobraziť/skryť lištu autora

LÁSKA - úvaha

„Láska nieje o dvoch ľuďoch hľadiacich jeden na druhého, láska to sú dvaja ľudia hľadiaci tým istým smerom.“

Láska? To slovo, čo vnáša do duše hrejivý pocit. Pocit že niekomu na nás záleží, že sme schopní žiť pre milovanú osobu, človeka, pre ktorého spravíme všetko, nehľadiac často na následky. Už vôbec nie na príčinu činov, lebo vieme, že dôvodom je jediná myšlienka. Láska? Môže byť všetko, môže to byť radosť, šťastie, dôvera, strach aj žiaľ. Nie je podstatné čo to slovo znamená. Podstatou je čo nám dáva a čo berie. Pre niekoho je to len slovo, pre niekoho zmysel.
Ak si ľudia nemajú už čo povedať, keď sú ich tváre posiate množstvom slaných sĺz, keď búrka v ich srdci nie a nie skončiť, vtedy je namieste jediná otázka: Naozaj láska prekoná všetko? Odpoveď na ňu nejestvuje. Nik to presne nevie. Že každá bolesť časom pominie? Nie vždy je to tak. Lásku nevymažeme ako nezdarenú kresbu z papiera. Tak ako hviezdy nezmiznú aj spomienky na ŇU sú večné.
Takže čo je to láska? Každý si to slovo vysvetľuje ináč. No podstata je vždy rovnaká. Je to hlboký a krásny cit vychádzajúci z hlbín duše.
Aj malí ľudia sú schopní veľkých činov. Pretože za veľké veci ja nepovažujem víťazstvo v hre či vojne, vynájdenie prevratného a drahého prístroja alebo prvé kroky na Mesiaci. Ľudia sa stávajú veľkými iba veľkosťou svojho srdca. Keď dokážu nezištne pomôcť iným ľuďom a ich odmenou je pocit, že niekto, kto to potreboval, je vďačný. Pre mňa lásku vyjadruje jeden citát. Je to citát ktorý som napísal sám zo spomienkou na svoju milovanú:

„zrkadlo prasklo
Pohľad zostal nemý
Láska je svetlo
Spoza šedej steny“

Tento citát pre mňa vystihuje lásku ako takú. Ním sa riadim.
Ak Vám táto moja myšlienka dala málo, nevadí. No viem jedno, že niečo predsa. A to je, myslím si, to najhlavnejšie, tá podstata, dôvod prečo to píšem. Pretože jediná kvapka v oceáne nikdy nevyschne.

(venované tebe...pretože len ty vieš a poznáš moje city k tebe, len ty vieš čo pre mňa znamenáš...každý tvoj dotyk každý pohľad je pre mňa zmyslom života...energiou existencie. Naše duše budú spolu a naše telá sa v jedno zlejú keď opona spadne. Bez teba som prázdny bez teba nedýcham a moje srdce vyschlo...duša stratila smer a slnko zapadlo. Pretože rozbitú čašu už nezlepíš. Tak pochop...)
Dátum vloženia 8. 1. 2007 19:21
Básnička je vložená v kategórii Próza
Počet zobrazení básne 2444
Nahlásiť príspevok ako nevhodný obsah

Odoberať RSS kanál tohto autora RSS kanal

linky Uložit a zdieľať

Ulož si alebo zdieľaj tento príspevok v tvojej obľúbenej sociálnej sieti

Komentáre k básničke
  1. matúš

    ta nakoniec si to zavesil co? ale je to klobuk dole! ale niekde to je aj klise ale viem ze aj ja tam upadam sem tam dost casto možno. ale je to pecka davam 1

    8. 1. 2007 21:43
  2. mongi (napísal autor básne)

    oooch kujem moc pjekne no mozno trosku ale tak som to jednoducho citil nemozem za to

    9. 1. 2007 19:05