Basnicky.sk

von Schwerzell  Zobraziť/skryť lištu autora

Jaskyňa 1/5 (prológ)

Hmla, sivá mohutná hmla, všade navôkol. Je jej nekonečné more. Miestami v nej vzbĺknu bodové ostrovčeky krvavých zábleskov. Zadunia, ale len na chvíľu, aby sa potom opäť všetko ponorilo do hrozivo hlbokého ticha.

Temná, mrazivá tma vystriedala tú nepriedušnú hmlu. A bolesť, krutá, neutíchajúca bolesť, tupiaca všetky zmysly a cibriaca len jeden - vnímať ju.

Balansujúc na hranici vedomia a bezvedomia, Orim sa prebral. Precítil svoje tuhnúce, chladné telo. Uvedomil si, že nedokáže hýbať svojimi údmi. Otvoril oči, teda aspoň mal pocit, že ich otvoril, pretože tma sa nezmenila. Obklopovala a pohlcovala ho. Na tvári ucítil kvapky svojho kondenzovaného dychu. Zazdalo sa mu, že počuje kroky, ale počul len krv, ako mu neutíchajúc búši v spánkoch.

Zatajil dych, chcel niečo zakričať do toho bezodného ticha. Otvoril ústa, ale nevyšla z nich ani hláska. Všetok zvuk zostal uväznený v hrudi a krku, a z úst sa mu vydral len sipot. Jazykom si oblizol suché, dopraskané pery, keď ho v tom opäť omráčil záblesk ostrej bolesti. Zaúpel a takmer stratil vedomie. A znovu, akoby do neho pichalo tisíc veľkých ihiel. Zaťal zuby a nechtiac si prehrýzol jazyk. Ústa sa mu začali plniť horúcou a lepkavou krvou. Hltal ju. Nechápal, ale vlastná krv ho upokojovala. Konečne niečo pil.

Nevedel, ako dlho tak nehybne ležal, sýtiac sa svojou najdrahšou tekutinou. Zdalo sa mu to večnosť. Končatiny mu strašne tŕpli, necítil si ich. Akoby ich ani nemal. Skúsil zdvihnúť ruku, no neposlúchala ho. Pripadala mu tak cudzia.

Opakovane sa koncentroval na svoju pažu, ale napriek všetkej snahe ňou nedokázal pohnúť. Frustrovane ležal v nezmenenej polohe a prerývane dýchal.

Dobre vedel, že ak sa nezačne hýbať, čaká ho smrť podchladením, a to omnoho skôr, akoby zomrel smädom či hladom. Z myšlienok ho opäť vytrhol krátky ale o to intenzívnejší preblesk bolesti. Receptory na ňu boli stále veľmi citlivé a živé, ako keď sa prvý raz prihlásila o slovo. Pretrpel ju. Jazyk už nekrvácal.

Prečo bolesť nie je ako zápach, na ktorý si človek po pár minútach privykne? Alebo ako svetlo, na ktorého jasnosť sa zreničky prispôsobia za pár sekúnd? Mihlo sa mu mysľou.

Po krátkom oddychu sa opäť pokúsil pohýbať tentoraz prstami na ruke. Zazdalo sa mu, že nimi pokrčil. Pocítil v nich jemné chvenie a tŕpnutie, ktoré postupne silnelo. Akoby mu pod pokožkou ruky behalo tisíc obrovských mravcov. Podarilo sa mu dlaň zovrieť v päsť. Bezcitnú, ľadovú a cudziu päsť.

Tá neznáma bolesť sa konečne začala strácať v tom nekonečnom tichu bezhraničného časopriestoru. Orim sa snažil spomenúť si na posledné udalosti, ale pamäť ho, tak ako telo, neposlúchala.

Po ďalšej dávke vynúteného oddychu sa mu matne začali v mysli vybavovať okamihy uplynulého času...
Dátum vloženia 11. 7. 2006 09:17
Básnička je vložená v kategórii Próza
Počet zobrazení básne 2306
Nahlásiť príspevok ako nevhodný obsah

Odoberať RSS kanál tohto autora RSS kanal

linky Uložit a zdieľať

Ulož si alebo zdieľaj tento príspevok v tvojej obľúbenej sociálnej sieti

Komentáre k básničke
  1. von Schwerzell (napísal autor básne)

    tak prva cast mojej "fantasy" prvotiny a poviedkovej druhotiny. Velmi sa tesim na Vase nazory...

    11. 7. 2006 09:17
  2. nereg. Arwen

    poviem Ti, že ja hltám fantasy. Tolkien patrí medzi mojich naj autorov. A keď už nič iné nemám na práci, idem si nejaký fantasy príbeh prečítať na www.pevnost.cz(existuje aj časopis).
    A teraz už konečne k Tebe. Napínavé to je, zaujímavé to je, super to je, no niečo mi tu vadí...kazí dojem. podľa toho kde a kedy sa to odohráva, asi by som nepoužívala odbornejšie sková, ako napr. "kondenzovaný dych" alebo "receptory". jednoducho sa mi to tam nehodí...ale to je len môj názor

    A teším sa na pokračovanie!

    11. 7. 2006 20:50
  3. nereg. von Schwerzel

    dakujem arwen...
    no uvidime co povies na dalsie pokracovanie..hm to s tymi slovkami..je velmi zaujimavy nazor...dakujem

    12. 7. 2006 08:35
  4. nereg. Soraya

    no, musim povedat, ze toto sa mi paci ovela viac ako ta tvoja prva poviedka. nechcem k nej nic pisat a ani som nenapisala, lebo som ju ani nedocitala, pretoze ma jednoducho do seba nevtiahla, ncitila som potrebu ju docitat. ale teraz k tejto. je to podla mna velmi pekne. idem si precitat pokracovanie a potom dam konkretnejsi nazor.

    13. 7. 2006 18:44
  5. nereg. von Schwerzel

    dakujem soraya

    13. 7. 2006 19:30
  6. nereg. annita

    velmi putave von hned idem na dalsiu....len zopar hrubok mi vbehlo do oka teda vlastne len jedna....a som rada ze si nezostal pri prilisnom liceni aktu hltania krvi ;))

    18. 7. 2006 18:25
  7. nereg. von Schwerzel

    jej dakujem anitka..som rad ze sa pacila

    18. 7. 2006 19:32
  8. mortisha33

    no tak toto je naozaj velmi smutne a krute...slzicky pomalicky zacali mi stekat po tvari ale ani to mi nebrani ryxlo prejst na dalsiu cast.....je to smutne ale krasne....u mna je 1

    11. 10. 2006 12:02
  9. von Schwerzell (napísal autor básne)

    dakujem Mortischa

    13. 10. 2006 11:31