Basnicky.sk

mionka  Zobraziť/skryť lištu autora

Hranice

Odkiaľ to berieš?
Kde je Tvoja múza, Tvoja inšpirácia?
Fantázia?

Možno raz, nebude potrebná..
Aspoň tu nie.. Niekde inde..
Za oceánom..

Kde Tvoja nežnosť pramení?
Tvoja osýchavosť. Taká milá.
Budem ju mať? Možno..
Vo fantáziách..

Nechcem kričať, slzy ma dávno omrzeli.
Skúsme tichú túžbu.
Tak kde si?

Keď Ťa tak hľadám,
skrúšená, zničená.. slzami.
Nestačí mi fantázia, to nevieš?
Chcem mať tie dva kamene. Slnečné a tmavé.

Vyber svoj nôž, použi ho!
Moja iskra Tvoju znova túži uvidieť.

Len tak kráčať tunelmi.. Ale načo?
Tak povedz mi už kde si!
Oči sa zavše pokazia..

Tam je!
Tichá... Nemá... Spomienka.
(To so mnou robí fantázia?)
Dátum vloženia 16. 8. 2013 16:16
Básnička je vložená v kategórii Smutné
Počet zobrazení básne 1789
Nahlásiť príspevok ako nevhodný obsah

Odoberať RSS kanál tohto autora RSS kanal

linky Uložit a zdieľať

Ulož si alebo zdieľaj tento príspevok v tvojej obľúbenej sociálnej sieti

Komentáre k básničke
  1. rock´n´bert

    vypichnem len najhrubšie chyby:

    1.) Tvoj, Tvoja, Tvoje, atď. v básni nikdy nepíšeme veľkým písmenom, s výnimkou ak je báseň konkrétne venovaná niekomu a to tak, že je tam uvedené jeho meno, prezývka... strašne to ruší čitateľa a celkovo je to nezmysel.
    2.) treba sa naučiť ako triezvo použiť abstraktné substantíva, tam kde patria. v tvojom texte sú na mieste, kde sa vôbec nehodia, pretože pôsobia ako úplne prázdne pojmy oničom.

    celkovo z tej básne nemám žiadny pocit. škoda, nabudúce.

    24. 8. 2013 17:11
  2. nickmyname49

    Súhlasím s komentárom nado mnou. Akurát pridávam, že nebolo tak až tak zlé ako mnohé iné začiatočnícke básne.

    29. 8. 2013 09:19
  3. mionka (napísal autor básne)

    A to podľa koho tam má hento byť a tamto nie..? Je to moja báseň, ja viem, ako som to myslela a komu je určená a či to bude alebo nebude s veľkým T je len a len na mne.. presne tak, ako aj ostatné veci, neviem, či má rock´n´bert nejaké presne stanovené pravidlá na písanie básničiek, ja sa holt, jeho pravidlami neriadim, čo mi dúfam odpustí.. chudáci dadaisti keby toto videli... ;)

    11. 9. 2013 16:53
  4. siva_myska

    Taktiež súhlasím s prvým komentárom a myslím, že ho vôbec nemusíš chápať zle...snažil sa ti len poradiť..
    Báseň celkovo naozaj nebola taká zlá ako sa dalo čakať od neznámeho mena. Zišlo by sa ju trochu zoškrtať a dať viac vyniknúť myšlienke. Hlavne tej fantázie tam na mňa bolo trochu veľa.

    11. 9. 2013 21:43
  5. rock´n´bert

    tiež som si dlho myslel, že písať môžem ako chcem. teda za predpokladu, že to nikde nezverejním. a potom som zistil, že písanie má svoj vlastný zákon, ktorý musíš dodržovať ak chceš, aby mal tvoj text minimálne po formálnej stránke hodnotu. a najmä ak si začiatočník, tento zákon musí byť prísny a striktný. existujú isté formálne pravidlá, ktoré platia všeobecne pre poéziu aj prózu. známy slovenský básnik o tom napísal celú knihu, ktorú by mal mať každý o poéziu snažiaci sa človek prečítanú odzadu aj naopak. taktiež iný známy slovenský básnik a prozaik o tom v jednom článku, kde všetko zosumarizoval, aby to nemusel stále autorom pripomínať jednotlivo, napísal: "Nikde nie je napísané, že literát musí rešpektovať akékoľvek zásady. Aj keď z poznámok, čo sa môžeš a čo nesmie, získate nepríjemný dojem, že sa vám prikazuje ako máte písať, nie je to pravda. Píšte po svojom! Čokoľvek "zakázané" môžete porušiť, ale najprv o tom musíte vedieť! Hocijaké odporúčania nepredstavujú záväzne pravidlá, uplatňovať ich má význam až pri redigovaní textu. Jednoducho je rozdiel, či textovú nevyváženosť spácha skúsenejší autor, ktorému text aj tak nebude škrípať, alebo či falošne a nevedome zahrá začiatočník. Vlastne básnický Mozart, ktorý má poéziu a jej jazyk v krvi, nepotrebuje vedieť nič ani o lacných efektoch vo voľnom verši. Nedostatkom sa vyhýba úplne prirodzene. Hudba tak či tak bola skôr ako jej teória. Podobne i teória viazaného verša jedine popísala princípy, ktoré sa v ňom spontánne uplatňujú odjakživa. Je na vás či, sa pokladáte za básnického Mozarta."

    12. 9. 2013 14:36