Basnicky.sk

Danny  Zobraziť/skryť lištu autora

Naposledy

Slnko vychádza.
Prediera sa s červenou oblohou.
Cítim ako rosa máča zem.
Aby ju prebrala zo spánku.
Nado mnou lietajú lastovičky.
Vracajú sa domov.
Pozdravil ma vietor.
Keď mi prešiel po vlasoch.
Počujem žblnkot potoka.
Ktorý sa vymanil s ľadovej prikrývky.
Pozerám na to so smutným úsmevom.
Lebo viem že je to už naposledy.
Dátum vloženia 6. 2. 2013 15:52
Básnička je vložená v kategórii Smutné
Počet zobrazení básne 1912
Nahlásiť príspevok ako nevhodný obsah

Odoberať RSS kanál tohto autora RSS kanal

linky Uložit a zdieľať

Ulož si alebo zdieľaj tento príspevok v tvojej obľúbenej sociálnej sieti

Komentáre k básničke
  1. nickmyname49

    s kým, s čím
    z koho, z čoho

    Rozlišujme kde čo treba použiť.

    Tie obrazy boli suchým konštatovaním a nasilu umelo vtláčané do mysle čitateľa. Koniec je skutočne nevhodný.

    P. S.: Prediera sa červenou oblohou. Predierať sa niekým, niečím.

    7. 2. 2013 14:46
  2. Danny (napísal autor básne)

    Podľa tvojich komentárov posudzujem že sa ti nepáči moja tvorba. Kritizovať viem aj ja. Tak daj nejakú radu spolu s kritikou a budem rád. Ale keď len kritizuješ tak to môže byť aj tým že máš iný štýl ako ja.

    8. 2. 2013 19:02
  3. nickmyname49

    Už som na tejto webstránke radil a pomáhal mnohým začínajúcim autorom. Samozrejme, že je ťažké prijať kritiku, a to najmä, keď začínaš písať, ale ani potom to nie je med lízať. Skutočne sa vtedy treba zamyslieť nad tým, či dotyčný nemá pravdu a čo asi na tom môže byť. Jednoducho, začať hľadať v čom to asi je.

    Veľká škoda, že teraz (už vyše dva roky) to je na basnicky.sk celkom vymreté a málokto pridáva básne, o čo horšie, že už takmer nikto kompetentný komentovať sem pravidelne nechodí a nekomentuje. Preto nemôžeš získať obraz o tom, aká skutočne tvoja báseň je v očiach čitateľov. Inak by si nepísal takýto komentár, pretože by mnohí, ak nie všetci, potvrdili môj názor.

    Viem to, lebo som si už niečím prešiel a videl som tento tvoj "štýl" u takmer každého začínajúceho autora. Sám som tiež nejak začínal a tiež to nebolo slávne, podobne ako teraz ty, preto viem, o čom hovorím.

    Ak by si si prečítal hromadu básní začínajúcich autorov, alebo hoci aj prvé básne autorov, čo tu sú dlhšie, uvidel by si, že vo veľa veciach sa to od tvojej básne neodlišuje, to znamená, že (vôbec) nie je originálna, že si nepriniesol nič, čo už by sme stokrát nevideli v iných básňach a ono sa to skutočne opakuje. Ako vravím, stačí si prečítať dajme tomu stovku rôznych "začiatočných" básní a uvidíš, že ak si dostatočne inteligentný a chápavý, že sa v mnohom podobajú a nakoniec sa ti zlejú dohromady.

    Ak sa chceš zdokonaľovať, ja budem rád, a ty určite ešte radšej, lebo o čom by to bolo písať len tak do vetra a nie pre čitateľov? Potom to stačí dávať čítať najbližším alebo hádzať do šuflíka.

    V prvom rade ti radím čítaj!! A veľa. Je tu niekoľko skutočne dobrých autorov, od ktorých sa môžeš inšpirovať. Mnoho z nich mám tu v priateľoch. Porozmýšľaj čo a ako sa dá zlepšiť, aby si bol originálny a niečím zaujal. Videli sme už miliónkrát (a to skoro ani nepreháňam) obrazy typu "žblnkotajúci potôčik", "lietajúce anjeliky", "puknuté srdiečka" a podobné slovné spojenia/obrazy. Tomu sa dôsledne vyhýbaj.

    Takisto sa vyhýbaj násilným rýmom, ak by ti náhodou napadlo rýmovať nešťastne.

    Nájdi si nejaký základ a ten opíš, no nie len na základe pocitov, zamysli sa nad tým, či to, čo chceš povedať, už niekto nepovedal stokrát pred tebou.

    Tu predsa nejde o štýl. Štýl máš rovnaký ako každý druhý začiatočník. To treba zmeniť, aby si neostal v tej hromade a nejak sa odlíšil. Zober si to k srdcu, nepíšem to len tak. A nech sa ti darí rozvíjať sa

    8. 2. 2013 20:32
  4. Danny (napísal autor básne)

    Ďakujem za rady. Pokúsim sa ich uplatniť.

    15. 2. 2013 21:33