Basnicky.sk

Alternick  Zobraziť/skryť lištu autora

Mimochodom, Áno...

Prešli štyri týždne, možno viac. Stále ju videl rovnakú, no rozmýšľal o nej úplne odlišne. Už vedel, prečo má také pekné červené líca. Už mu ani neprišli také pekné, ako jej hovorieval. Už vedel, prečo si ju za polrok susedstva nikdy nemohol všimnúť. Slovom, už vedel veľa, príliš veľa, aby mohol byť ľahostajný. Ona možno tiež, no možno aj nie.

Začínal sa marec a vidina pekného počasia. Teplé lúče nového roka kreslili kriedou na chodníky prvé obrázky škôlkarov, kolesá nemotorových dopravných prostriedkov sa roztočili a okná internátov sa opatrne začali otvárať do sveta. To nové bolo cítiť všade a nikto sa nebránil.

Dve hlavy však zostali prikované v mraze včerajšia. Presne v polohe, v akej zastali na osudovú chvíľu. Mráz po chrbte už nebehal. Zastal, uvelebil sa a chladil ako ostrie noža vbodnutého kamarátom. On mohol ťažko uveriť, že sa nájdu slová takej sily. Mal pocit, že použil všetky. Všetky na A, na B, na C... a aj na Z. Prosto veril známym slovám a nebál sa cudzích. To iba Ona našla iné.

Jeho pochybnosti vytláčali vône jari z miestnosti, budovy aj mesta. Doviedol svoj svet na miesta, ktoré nepoznal, kde sa mu nijako nepodarilo zorientovať. Neplatili zaužívané zákony spoločenskej džungle, neplatili pravidlá ideálnej spoločnosti, ani komunizmus, ani demokracia, dokonca nenachádzal znaky anarchie. Uviazol v niečom, čo nevnímal krajšie ako elektricky nabitú klietku, kde ho drží vyššia moc len tak, za trest. Možno z rozmaru, možno na skúšku.

Tápal... Noci mu ťažko utekali z pod periny, kde skrýval hmotné myšlienky. A Ona sa do nich vkrádala v nenútenom akte spomienky. Vlastne boli jej. Jemu boli podstrčené ako príklad z matematiky, ktorý je vzorcom pre život iného. Dali mu moc nad životom, no nie možnosť ho zachrániť. Presne tak ho zatvorili. Možno len, aby vedel, aká je ich moc.

A nakoniec, možno si to zaslúžil. Za sebavedomie rovné božskému synovi, za múdrosti vyslovené k iným z nadhľadu k situácii, ktorá sa ho netýkala. Za to všetko bol vhodený, aby bojoval a nezomrel. Bol vhodený ako mŕtvola.

Možno namietať, že mŕtvola je k neoživeniu. A možno aj, že sa to neoplatí vzhľadom k duševným stratám. No nelogickosť je jedna zo zložiek najvlastnejšieho ľudského citu. Tak aspoň dúfal, že to nie je sebeckosť alebo nenávisť.

A áno, ľúbil ju...
Dátum vloženia 20. 3. 2011 01:29
Básnička je vložená v kategórii Próza
Počet zobrazení básne 2824
Nahlásiť príspevok ako nevhodný obsah

Odoberať RSS kanál tohto autora RSS kanal

linky Uložit a zdieľať

Ulož si alebo zdieľaj tento príspevok v tvojej obľúbenej sociálnej sieti

Komentáre k básničke
  1. kristiNO

    mimochodom mi je sympatické to "rusko",na ich serveri som hrala akčné"Lode-flotily"nieč ako travian,zvalcovali ma úplne ale vrátim sa k tvojmu príspevku,nie..žiadna pomsta,mne sa to páčilo,slušné,prehľadné, mňa tam nič nerušilo, a veľmi sa mi to páčilo v tej polohe On a Ona, /trochu magickosti ,trochu ,fantázie ... psychologickej hravosti ., a náhodou aj super záver...

    20. 3. 2011 10:57
  2. daisy35

    Áno,mne sa to tiež páči..čítala som už ráno

    20. 3. 2011 10:59
  3. lajko71

    aaj mne sa to páči

    20. 3. 2011 11:13
  4. papilio_ulisses

    pekné, " Noci mu ťažko utekali z pod periny, kde skrýval hmotné myšlienky. "

    20. 3. 2011 11:14
  5. Alternick (napísal autor básne)

    ďakujem vám, pekne ďakujem a keď sa zamestnám aj pivo bude

    27. 3. 2011 01:06
  6. coralina

    zaujimave a pekne co dodat?

    10. 4. 2011 11:57
  7. plk.Rocky

    Veľmi pôsobivé

    10. 4. 2011 12:03
  8. Alternick (napísal autor básne)

    Vďaka

    21. 4. 2011 00:11