Basnicky.sk

cirius  Zobraziť/skryť lištu autora

Životná matematika

Jedna plus jedna sa rovná dvom.Univerzálna rovnica, ktorá nás sprevádza životom. Dokonca ešte pred naším narodením. Aj na začiatku, keď si ty ešte nebol, boli tvoji rodičia. Dvaja, na nejakom mieste v nejakom čase a robili nejakú tú činnosť z ktorej vzniklo niečo, teda ty. Dvaja,no dokopy dali tentokrát iba jedno, ale spolu ste boli tri. Asi bolo medzi nimi napätie zvané násobenie, lebo si neboli istý, koľko kusov vytvoria. Jedna krát jedna sa rovná TY.

Neskôr, jedna plus jedna, Ty a ona. On a Ty. V tomto prípade však už častokrát nevyriešiteľná rovnica, pritom taká jednoduchá. Len náš prekombinovaný rozum, o ktorom sa nazdávame, že je dospelý, nedokáže zosmoliť rozumné riešenie. Už Charles Aznavour sa na tento problém pozeral vedecky, keď povedal: "Matematicky vzaté je bozk to, čo dostaneme, keď vydelíme dotyk pier dvoma." Určite mi dáte za pravdu, že matematika začína byť v tomto momente zaujímavá. I tento pán, mimochodom spevák - skladateľ, sa pre ňu nadchol. Minimálne pre počty s bozkami. História si však pamätá viac ako každý z nás a dodáva slová "strapatého fyzika", že láska je pre človeka zložitejšia ako matematika, často s neriešiteľnými príkladmi.

Zázrak a prakticky ďalší div sveta je, že sa vždy snažíme "počítať". Bez ohľadu na správnosť výsledku sa strácame medzi znamienkami, číslami, limitami, ktoré sa nebezpečne približujú k "sympatickej asymptote" ako dve telá počas slaďáku. Bez skúšky správnosti odovzdávame testy zo životnej matematiky s nádejou na jednotku s hviezdičkou. Prečo?

Prečo každý chce, aby s ním niekto "počítal"? Odpoveď je známa, ale musíte si ju matematickým dôkazom odvodiť sami. Aj ten najväčší "outsider" túži, aby ho niekto zahrnul do svojej rovnice. A tu je krása životnej matematiky! Matematika nám hovorí, že treba rátať aj s nulami a že nuly netreba nikdy prehliadať! Pre niekoho sa stanete jednotkou a spolu budete tvoriť už nie dvojicu, ale nekonečno. Mám rád matematiku.
Dátum vloženia 8. 1. 2011 16:00
Básnička je vložená v kategórii Próza
Počet zobrazení básne 4972
Nahlásiť príspevok ako nevhodný obsah

Odoberať RSS kanál tohto autora RSS kanal

linky Uložit a zdieľať

Ulož si alebo zdieľaj tento príspevok v tvojej obľúbenej sociálnej sieti

Komentáre k básničke
Neboli pridané, žiadne komenátre