Basnicky.sk

amaterka  Zobraziť/skryť lištu autora

Priateľstvo

Čo je priateľstvo? Pýtam sa dnes pýtala som sa včera a pýtam sa zajtra...Tak ako básnik v jednom z riadkov svojej duše. No tak ako umelec nedostanem na túto jasnú otázku odpoveď. Má zmysel sa pýtať jeden druhého, odpovedz mi čo cítiš, čo myslíš, čo vidíš?
Priateľstvo?

Priateľstvo vec konkrétne hmatateľná , počuteľná ba dokonca cítiteľná. Každý snáď aspoň cítil či počul–priateľstvo. Ja áno. A viem či neviem presne definovať veci, je to snáď jedno, tak ako to, či si ráno oblečiem modrú alebo zelenú. Pokúsiť sa rozobrať do špiku kosti podstaty slovo priateľstvo je ťažká úloha, no zdolateľná.

P ako pochodeň ktorá nesie nezhasínajúce svetlo, svieti aj v tej najtemnejšej a najosamelejšej tme. Počuť slová ozajstného priateľa, priateľstva aj keď v skutočnosti mlčíme. Pokračovať budem, r ako rameno na ktoré sa môže človek ja , ty, priateľ spoľahnúť, vyplakať či oprieť, rozum ktorý nachádzame keď nám ten náš zlyhal. I, inak som nemohla, ihla v kope sena ,na ktorú sme predsa len natrafili. Čo teraz nasleduje je a, a stelesňuje kladnú odpoveď áno, hoci sme ju nečakali, stelesňuje aha chápem, mám pochopenie. T je veľké sústo tolerancie či trpezlivosti, ktorá len tak nerastie na stromoch. To bude tým časom, dĺžka priateľstva rovná sa tep v žilách pri behu na dlhú trať. Zo začiatku dáme tomu všetko, časom nám dochádzajú sily, no keď chytíme druhý dych všetko je zas okej. Ľ ako ľad či ľadovec ktorý sa roztápa a zbližuje, či priateľstvo ktoré sa upevní ako náhle ľadovec praskne. Človek má potrebu opraviť či postaviť nový most keď ten starý padol. S ako sila niesť v daždi premočenú dušu priateľa, ako súťaž o to, kto z nás je ten ozajstnejší priateľ, súťaž o to, kto z nás dlhšie vydrží. T ako tik tak, tak , tak, povedzme si, sme priatelia. V ako výhra v živote pre toho kto má schopnosť byť priateľom, pre toho kto toho priateľa má a pre toho kto sa nebojí postaviť voči zodpovednosti ktorú toto slovo nesie. A nakoniec zostalo už len o, no možno len skonštatovať že o pre mňa ako človeka ako priateľa znamená prívlastok ozajstný.

Je toto všetko ozajstné? Tak ako na začiatku pýtam sa i teraz...Tieto riadky by mali zosobňovať to ozajstné to skutočné, to eskimácky povedané priateľstvo. No básnik mi ešte doteraz nedal na to odpoveď. Čo je to ozajstné priateľstvo?

Posledná aktualizácia: 5. 6. 2009 19:34
Dátum vloženia 24. 5. 2009 14:41
Básnička je vložená v kategórii Priania
Počet zobrazení básne 3762
Nahlásiť príspevok ako nevhodný obsah

Odoberať RSS kanál tohto autora RSS kanal

linky Uložit a zdieľať

Ulož si alebo zdieľaj tento príspevok v tvojej obľúbenej sociálnej sieti

Komentáre k básničke
  1. nickmyname49

    Je to celkom dobré, páčilo sa mi to rozpitvanie, ale príliš často sa to motalo len okolo toho priateľstva (myslene ako slova). Chcelo by to viac citu a menej takého rozprávania

    24. 5. 2009 16:00
  2. amaterka (napísal autor básne)

    Dakujem za kment kazdy jeen si vazim,,som tu nova takze skor sa tu s tym vsetkym zoznamujem...A ktomu textu to nieje az tak celkom nieco ako poza alebo pod. to je le taka kravina to mala byt ako uvaha doslova no,,nevydalo si,,co..?

    24. 5. 2009 20:11
  3. amaterka (napísal autor básne)

    to rozpitvanie slova nickyname49 to slo o to tema uvahy bolo prave priatelstvo

    24. 5. 2009 20:13
  4. Luki

    Podľa mňa to mala niečo do seba, niečo veľmi do seba
    Super na zamyslenie...klobúk dole

    6. 6. 2009 21:26