Basnicky.sk

rina17  Zobraziť/skryť lištu autora

Neskoro

Bola ešte len sobota ráno a naši sa už opäť hádali. Otec mal od včera vypité. Tak po sebe kričali na celý dom. " To sa vôbec nehanbíš, že vyzeráš ako chudák ?! Celej rodine robíš iba hanbu. Aj deckám sa v škole kvôli tebe posmievajú!! A mňa ... mňa kvôli tebe ohovárajú za chrbtom!" vzlykala mama. Ale tatko sa bránil ako obvykle len vyhrážkami : "Ja nie som ožratý, nevymýšľaj sprostosti, ja vás predsa živím, alebo chcete ísť na ulicu??"
V spomienkach sa vraciam do svojho detstva tak ďaleko, ako mi to pamäť dovoľuje. Vždy to takto bývalo. Toľkokrát som premýšľala, prečo môj otec vlastne začal piť. Pýtala som sa samej seba, prečo nemôžeme mať normálnu rodinu ako všetci ostatní. Namiesto pohody u nás vládol pravidelný krik, výčitky a strach. Strach som mala najmä ja. A prečo vlastne? Obraz toho čo sa dialo medzi mojimi rodičmi, keď bol práve otec opitý sa mi premietal do tých najstrašnejších snov. Zrejme to veľmi dobre na dieťa nevplýva, keď vidí, ako otec bije mamu a vy od strachu neviete, čo robiť. Našťastie vždy boli so mnou aj moji starší súrodenci. A nejako to dopadlo.
Otec mal akoby dve povahy. Jednu dobrú, keď bol triezvy a jednu temnú, keď bol opitý. Teraz s odstupom času je to asi už aj zvyk.
" Keď raz skapeš, nikto z nás ti nad hrobom nevyroní ani jednu jedinú slzičku!" Už asi tisíckrát vyslovená mamina veta ma vytrhla z úvah.
+++
Ležím si na deke, je začiatok leta, kecám so svojou najlepšou kamoškou o super plánoch na večer a teším sa na svojho chalana. Nič mi nechýba.
Práve mi môj priateľ hovorí, ako veľmi ma ľúbi, keď mi začne zvoniť telefón. Pozriem na displej a je to cudzie číslo, tak sa teda ohlásim: "Prosím?" "Katka, si to ty?" hovorí nejaká uplakaná žena, ktorú si v tej chvíli neviem nikam zaradiť. "Teta?" "Áno, to som ja. Zomrel ti ocino." " To vážne? Hneď idem domov." Zostanem ticho, nikomu nič nehovorím. Neviem nahlas vysloviť tú definitívnu vetu: Môj otec je mŕtvy.
Ani neplačem. Rozmýšľam nad tým, koľkokrát som si toto želala, keď bol opitý a ja som sa vtedy na neho hnevala, že si k nám nemôžem ani nikoho zavolať. A teraz je to tu. Navždy.
+++
Keď ho uvidím v truhle, všetko už chápem. Nikdy ho už neuvidím a nemôžem mu povedať, ako veľmi som ho mala rada aj napriek tomu všetkému, čo sa stalo. Ani som s ním poriadne deň predtým nebola. A v ten deň bol úplne sám, nikto z nás pri ňom nestál.
Srdcervúco plačem a viem, ako veľmi svojho otca ľúbim.
Dátum vloženia 6. 9. 2008 17:34
Básnička je vložená v kategórii Próza
Počet zobrazení básne 1885
Nahlásiť príspevok ako nevhodný obsah

Odoberať RSS kanál tohto autora RSS kanal

linky Uložit a zdieľať

Ulož si alebo zdieľaj tento príspevok v tvojej obľúbenej sociálnej sieti

Komentáre k básničke
  1. risko79

    smutne a viem poznam to z vlastneho zivota, ako by si pisala moj zivot.

    6. 9. 2008 17:39
  2. risko79

    inak je to skvelo napisane, citit tam vsetko co k tomu ma byt.

    6. 9. 2008 17:40
  3. risko79

    inak dufam ze ocko zije a ze to bola len proza

    6. 9. 2008 17:44
  4. nickmyname49

    ...niet čo dodať... súhlasím s Rišom

    6. 9. 2008 17:50
  5. rina17 (napísal autor básne)

    veľmi ďakujem za pochvalu, a žial nie je to len próza, ale veľká časť môjho života od začiatku až po ten hrozný koniec

    6. 9. 2008 17:52
  6. risko79

    uprimnu sustrast, bud silna. a nezabudni

    6. 9. 2008 17:55
  7. rina17 (napísal autor básne)

    risko79: no ono je to už rok, myslím že určite nikdy nezabudnem

    6. 9. 2008 18:01
  8. keisy

    ahoj! Presne viem o čom píšeš! Moj otec je presne taký istý. Ale v jednom sa líšime, je som jedináčik. Keď sa vraciam k spomienkam, je mi hrozne. Sedávala som sama vonku na lavičke a čakala mamku kedy príde z práce. Hrozné pocity. A otec nám ubližuje nadalej.

    7. 9. 2008 00:26
  9. rina17 (napísal autor básne)

    keisy:ahoj, to mi je ľúto, že to máš tak isto. drž sa!

    7. 9. 2008 13:31