Basnicky.sk

Potrebujem druhého, aby som spoznal sám seba

Kto som? A aký vlastne som? Naozaj som plnohodnotný, rozumne uvažujúci človek, ktorý nehľadá tvár, ale obsah, alebo som len hranolček so srdcom z kameňa, čo behá stále po tanieri? Kladiem každé ráno tieto otázky svojmu obrazu v zrkadle. Žiaľ, obraz je nemý, mlčí. Snažím sa nachádzať svoje skutky, spoznať sám seba, ale zistil som, že bez pomoci ostatných svoje činy nenájdem a sám seba nespoznám.
Často som rozmýšľal, aké by bolo, keby som bol na svete sám. Zo začiatku sa mi to pozdávalo, pretože by sa nenašiel nikto, kto by mi niečo prikazoval a ja by som sa mu nemusel podriaďovať, ale v tej chvíli som si uvedomil, že by tu nebol nikto, kto by ma tešil. Svet by bol prázdny a ja tiež, pretože len vďaka ľuďom, svojim blízkym, priateľom a rodičom môžem povedať, že poznám sám seba. Veď napokon až keď ma mama pohladila, spoznal som, čo je láska. Až keď som ako malý chlapec utŕžil ranu od neprajníkov, spoznal som, čo je bolesť. Až keď mi dievča zlomilo srdce, spoznal som, čo je krivda. Až keď mi priateľ daroval sviecu, spoznal som, že milujem svetlo. Milujem svetlo sviece, pretože pri svojej nekonečnej vážnosti vie roztancovať tiene, ktoré často pôsobia tak hrozne. Tak veľmi rád pozorujem to tiché predstavenie žitia, ten nemý a predsa tak hlasný život. Život, aký vie dať len svetlo. Až keď som začal vnímať svoje okolie a ľudí, spoznal som sám seba.
Neviem koľkokrát sa ešte zobudím, neviem koľkokrát mi bude dovolené vidieť mojich priateľov, neviem koľkokrát mi zostane v srdci spomienka na krásne chvíle, ale viem, že chcem dokázať, že som schopný a budem sa snažiť nájsť kvitnúce šťastie.
V živote potrebujem niekoho, aby ma viedol, ukazoval mi správny smer. V detstve to boli moji rodičia. Mami, Oci ďakujem. Teraz, keď stojím na prahu dospelosti, musím sa rozhodovať sám. Občas sa chcem vrátiť dozadu, ale nemôžem, lebo budúcnosť je vpredu.
Jeden múdry človek povedal, že: „ V živote stačí iba, aby sme si niekoho obľúbili, no nestačí celý život, aby sme na neho zabudli. “ Pre mňa sú ľuďmi, na ktorých nezabudnem priatelia. Myslím si, že priatelia, mať priateľov je to najkrajšie na svete a ozajstní priatelia tajomstvá nemajú. Svojich priateľov mám rád a nielen preto, akí sú, ale aj preto, čo som ja, keď som s nimi.
No spoznávať sa nemusím len ja. Myslím, že to chce každý. Poznať sa. Na to, aby sme sa spoznali, je však potrebné mať dobré vzťahy. Ideálom človeka nikdy nebol bojovník, ale vzdelaný človek, schopný žiť v ústraní, zahľadený do krás prírody, či umenia, hľadajúci múdrosť a kľudnú harmóniu. A presne taký chcem byť aj ja. Nechcieť nič a rozdať všetko, neveriť nikomu a veriť v seba samého, byť sám sebou a nebyť sám, chcem byť tým, čo rozdáva šťastie iným. Dôležité je mať otvorené oči a srdce a lásku odplácať láskou. Aj keď v priateľstve sa občas treba aj hádať, lebo to je jediná cesta, ako sa o sebe dozvieme pravdu.
A tak berme priateľstvo, ako tú najjemnejšiu kvetinu vzájomných ľudských vzťahov. Starajme sa o ňu s trpezlivosťou a neúnavnosťou a až potom otvorí všetky svoje puky. Ak si na tom dáme záležať, uvidíme to pravé kvitnúce šťastie, ak nie, zvädne a uschne. Spravme to, čo najskôr, lebo potom bude možno na spoznávanie seba samého už neskoro.
A pre tých, čo si myslia, že niet čo meniť, mám len jedno a to: „ Každý dobrý, môže byť i lepší. “

PS: Písala som to pre kamaráta, ako školskú esej, preto je to písané v mužskom rode :)
dátum vloženia
6. 8. 2005 14:16
Nahlásiť príspevok ako nevhodný obsah
Básnička je vložená v kategórii Próza
linky Uložit a zdieľať

Ulož si alebo zdieľaj tento príspevok v tvojej obľúbenej sociálnej sieti

Komentáre k básničke
  1. mikuška

    páči sa mi to...má to pekné myšlienky, ktoré nútia človeka zamyslieť sa...za 1

    7. 8. 2005 17:08
  2. SARA17

    mikuška má pravdu, asi sa zamyslím aj ja

    9. 10. 2005 16:36
  3. nereg. zdenci

    pekne ma to dojalo...si teda liga
    a este k tomu je to fakt teda na zamyslenie

    14. 12. 2005 08:10
  4. nereg. andrej

    Veľmi pekné, mám rád eseje...Akurát "kľudný" je bohemizmus...Inak za jedna...1

    22. 12. 2005 19:50
  5. nereg. Lukas

    Jeden múdry človek povedal, že: „ V živote stačí iba, aby sme.... za iba ti chyba "sekunda" ale nevadi...je to dobre...par veci si tam protireci,ale inak je to fajn...

    7. 4. 2006 00:54