Basnicky.sk

pkmeto  Zobraziť/skryť lištu autora

Liska a mlada

V jesennej noci blíži sa mráz, prichádza znova, prichádza zas. V jesennej noci blíži sa mráz, sny tie sa strácajú v dávny čas. Vetrík len povieva, spieva čo vie, odkrýva tajomstvá na veľa odpovie. Ukáže pravdu, ukáže lži, rozhrabe lístie a prešumí.

V tom vánku chladnej jesene, chúli sa líška nehybne, pod dubom prastarým zaspáva, chladná a chladom meravá. Na lístí nie je taká zima, na lístí spí sa dobre a vydrží dlho živá. No dá sa nazvať životom, čakanie na smrť v lese ďalekom. No dá sa nazvať životom, smútok a sklamanie, plávanie osudom.

Už tomu bude tretí deň, čo v nore nebola a o mláďatách sen sa vracia sťa nočná mora nemravná. Ako sa asi majú, či žijú ešte vôbec a či ich srdcia prestali byť a mŕtve sú a je ich koniec. Také sú otázky v líščej mysli, také sú mory čo lámu zmysli a ako kryhy v rieke plávajú.

V jesennej noci blíži sa mráz, prichádza znova, prichádza zas. V jesennej noci blíži sa mráz, sny tie sa strácajú v dávny čas. Vetrík len povieva, spieva čo vie, odkrýva tajomstvá na veľa odpovie. Ukáže pravdu, ukáže lži, rozhrabe lístie a prešumí navždy.

Líškine oči sa otvoria pomaly a všetok smútok boľaví sa zrazu pred ňu predostrie. Keby len plakať mohla viac a kričať a skučať a všetko zažiť zas. Vidieť ich, cítiť ich a učiť tiež, vidieť ich odchádzať v šíri svet. Nieto však nádeje v líščej mysli, všetko sa skončí na tom lístí.

Opadá pomaly lístie zo stromov, vetrík sa vznáša, bojuje s osudom. Sýkorky vrany nahradili a tak aj mesiac Slnko, odznova bolesť, tma a vlhko. A v líščej nore len tichí vzdych, to mláďa čaká na matku a cíti zimy chladný dych. Trasie sa od strachu, hladu, môr, prežíva jediné z tých čo pomreli skôr.

Bratia a sestry už ani neskučia, z nich život vyprchal do smrti náručia. Vyprchal, zmizol a vzal ich preč, len jeden zostal a cíti smrť tiež. Pomaly tíško zaspáva, s bolesťou v bruchu sa k mŕtvym pridáva. S posledným nádychom obaja mrú aj matka aj mláďa, zasa spolu sú. Ako z pľúc sa stráca vzduch tak plačú vrany i prastarý dub.
Dátum vloženia 9. 10. 2007 10:27
Básnička je vložená v kategórii Smutné
Počet zobrazení básne 3156
Nahlásiť príspevok ako nevhodný obsah

Odoberať RSS kanál tohto autora RSS kanal

linky Uložit a zdieľať

Ulož si alebo zdieľaj tento príspevok v tvojej obľúbenej sociálnej sieti

Komentáre k básničke
  1. Domqua

    podla mna uplna pecka, len velmi smutna..ten zaver bol na mna moc :( trochu ma to dostalo...
    ma to daco do seba... 1

    10. 10. 2007 17:40
  2. without_you

    podla mna to je uplneeeeee nadherneeeeeeeale straaaaaaaasne smutneee...no skoda ze taky smutny koniec to ma...ale bohuzial pravdivy!

    10. 10. 2007 18:41