Basnicky.sk

Syrin  Zobraziť/skryť lištu autora

Život je strom...

Život je vysoký strom, na ktorý neustále lezieme. Občas spadneme z konára na nižší, no vzchopíme sa a lezieme ďalej. Niekto po pár padnutiach stratí nádej, že sa vyšplhá až hore a jednoducho to vzdá. Občas sa staviame na príliš tenké konáre a strácame rovnováhu. Buď spadneme alebo sa prekonáme a udržíme sa. Niektoré konáre bývajú nalomené, iné sú klzké... A podľa období nášho života sú konáre buď plné kvetov, kvitnú alebo z nich opadávajú listy aj kvety, hynú, sú holé... Občas nám konáre škriabu tvár, no niekedy sa ponoríme do kúpeľa voňavých kvetov.
Život so sebou prináša radosti i starosti. Niekedy nám dovolí hľadieť cez konáre do výšav, na slnko, alebo nás zatieni a nepustí k nám svetlo. No všetko sa dá zmeniť. Buď vylezieme vyššie k svetlu alebo ostaneme na nižších konároch. Niektorí zo stromu párkrát spadnú, no každý sa raz vyšplhá na vrchol. A je na ňom, či si vyberie tú horšiu a rýchlejšiu cestu alebo sa bude riadiť heslom: pomaly ďalej zájdeš.
Každý si vyberie ten svoj strom a na neho lezie, až kým ho nezdolá. Každý strom je osobitný a výnimočný. Možno je príliš vysoký, možno príliš nízky... No je Tvoj. Len a len Tvoj. A ten strom tu bude len raz. Tak si cestu hore vychutnávaj ako to najviac ide, pretože aj tvoj strom raz zhynie alebo ho zotnú.
Dátum vloženia 20. 4. 2007 16:43
Básnička je vložená v kategórii Próza
Počet zobrazení básne 3174
Nahlásiť príspevok ako nevhodný obsah

Odoberať RSS kanál tohto autora RSS kanal

linky Uložit a zdieľať

Ulož si alebo zdieľaj tento príspevok v tvojej obľúbenej sociálnej sieti

Komentáre k básničke
  1. HUD81

    pekné - ja tiež leziem, môj strom má tiež samé slabé konáre a k tomu ešte fúka silný vietor...
    Kvietkov môj strom nemá veľa, jeden už odpadol a ostal posledný - ten najkrajší... ten si otrhnem ja a nechám si ho do smrti...
    Už len potrebujem k nemu vyliezť...

    20. 4. 2007 17:18
  2. nereg. rockangel

    veľmi pekne napísané....a pekné prirovnanie.....že život je strom...

    21. 4. 2007 16:48