Basnicky.sk

mery_  Zobraziť/skryť lištu autora

Treba s tým niečo robiť

Začnem v podobe rozhovoru z dôvodu, že sa to v podobe rozhovoru ajtak celé začalo... takže z toho teraz výnimočne nemusíte (ale môžte... komunizmus je preč, chápete) obviňovať môj neexistujúci mozog a nemáte dôvod-bohužiaľ pre vás a našťastie pre mňa-narážať na poznámky typu: „mozgová bunka sa vydala na pohreb ostatným dvom“, len aby ste zaujali druhé pohlavie a počuli ten jej/jeho očarujúci smiech. Vidíte, to je jedna z veľkého množstva ukážok toho, že človek je cicavec veľmi zaťažený na lásku, z čoho logicky vyplýva, že aj určite súťaživý, keďže konkurencia s blond vlasmi a modrými očami je naozaj veľká... síce neviem, čo som týmto chcela povedať, resp. napísať, ale úplne mi to znemožnilo akýkoľvek súvis medzi prvou vetou a zvyškom textu...
A teda: je síce pravda, že som chcela začať v „podobe rozhovoru“, ako na listine sama uvádzam, ale tu by som rada pripomenula jednu vetu nášho nemenovaného pána profesora na jednej ďalej neurčenej hodinevyučovacej, na ktorej som, ako vždy, dávala pozor a samozrejme začula som aj vetu v zmysle: „obyvateľstvo slovenska starne“. Vtedy sme brali myslím Áziu, presnejšie Uzbekistan. Neviem síce, čo tou vetou pán profesor myslel, ale snáď sa nenahnevá, keď ju použijem ako výhovorku na to, že kvôli začínajúcej skleróze si už nepamätám, o čom som chcela na začiatku písať.
Napriek tomu, že spomínané slovo – ak si naň nespomínate, ste môj človek – je už, by som povedala: maximálne otrepané, je zaujímavý prírodný jav, že o ňom z bohvieakých príčin každý píše. Vrátane mňa. Ale jedno nepochopím: ako si niekto z Choroby môže robiť srandu?! Nepochopím.*
Podľa mňa by bolo treba našich slovenských a viditeľne stále nespokojných jazykovedcov
nejako zamestnať. A to tak, že by vymýšľali synonymá na stále používané slová a slovné spojenia. Napríklad aj tá choroba: skleróza. Každý ju používa a nikoho netrápi, že to už nie je vtipné. Kdežto, keby sme použili možno budúce synonymum tohto slova, čo môže byť napríklad:mhm... tak rozmýšľajme spolu. Najprv si rozdelíme slovo označené červeným perom: „otrepané“ na viac slov. Skleróza sa rozdelí na skle (čiže sklo) a róza (nejaká viróza, kreativita je povolená). A teraz synonymum k slove sklo môže byť napríklad... No, a tu sa nám vyskytuje ďalší problém a to: keď nevieme určiť synonymum. Vtedy použijeme slovo, o ktorom si myslíme, že nieje úplne odveci. Napríklad okno. Poďme ďalej. Tú istú operáciu prevedieme aj pridruhom slove: róza, resp. viróza. Viróza je choroba.
Takže máme okno a choroba. A teraz nastane záverečná časť cyklu: a to, spájanie výrazov. Môže vzniknúť napríklad Okroba. Ak by sme však išli z opačnej strany, vzniklo by slovo Chokno. Avšak toto nie sú jediné spôsoby vytvárania slov, písmená môžete pravidelne zamieňať, striedať, prípadne rozdeliť na slabiky alebo samohlásky a dvojhlásky. Na poradí nezáleží. V tomto cvičení ide hlavne o rozvíjanie slovnej zásoby, takisto o originalitu a prístup, s akým učiteľ slovenčiny alebo aj normálny človek k tejto, by som povedala náučnej hre, pristupuje, čo sa odzrkadlí aj na výsledku. Myslím, že tento „Môj nápad“ ocenia najmä slovenčinári a stále verní prívrženci a vyznávači Štúra. Česť jeho pamiatke.(chvíľka ticha)
Ak máte záujem o toto cvičenie, ďalej uvádzam rôzne otrepané výrazy, ba aj by som ich nazvala aj nedokončenými vetami (vyskytujú sa v hovorovom štýle, ale aj v umeleckej literatúre, napríklad v románoch: dievčenský, dobrodružný, denník- momentálne preberáme Adriana Molla- pozdravujem pani profesorku Makovú... ) typu: „Nechcel by som“, alebo „Nepríjemné“. Dnešnú mládež tiež rozveselia slová ako „Nerieš“ a „Neverím!“. A preto si myslím, že by to tí „naši ľudia“ teda slovenskí jazykovedci – predsalen sú na to klasifikovaní - mali pre mládež vymýšľať. Boli by to v istom zmysle nejaké služby zákazníkom, a o služby dnes stojí každý, služby sú v dnešnom špinavom svete In! Štáty s vysokým percentom zamestnanosti v službách sa pokladajú za vyspelé a moderné! Tak prečo nie?
P.S. Možno by vám zdvihlo náladu aj to, že keby sme tých našich jazykovedcov nejako zamestnali, oddialili by sme tým napríklad aj také vynájdenie obojakého iy.

*mojim ľuďom: reč bola o skleróze
Dátum vloženia 14. 1. 2007 20:59
Básnička je vložená v kategórii Próza
Počet zobrazení básne 1875
Nahlásiť príspevok ako nevhodný obsah

Odoberať RSS kanál tohto autora RSS kanal

linky Uložit a zdieľať

Ulož si alebo zdieľaj tento príspevok v tvojej obľúbenej sociálnej sieti

Komentáre k básničke
  1. verci

    pekne

    14. 1. 2007 21:02
  2. mery_ (napísal autor básne)

    thx

    14. 1. 2007 21:05