Basnicky.sk

Rýmovať a či nerýmovať

strana  1 
1 line2403 (zakladateľ diskusie) 15. 1. 2012 02:04
Tak otázka na všetkých ktorí tu pridávajú svoje básne. Čo musí mať báseň aby zaujala : cit, ľahkosť, obrazy ktoré sú stále nové neotrepané alebo na druhej strane jednoduché vyliatie srdca na "papier" ? Toto je podľa mňa jedna veľká dilema je tu skupinka ľudí čo nerýmuje a píšu zložito. Alebo skôr jednoduchšie čítanie z rýmami ? Tak šup šup názory poprosím
2 Vieš čo? Nie. 15. 1. 2012 02:16
nedelila by som to na zložito a nerýmovať a jednoducho a rýmovať. dá sa nerýmovať a písať jednoducho a rýmovať a písať zložito. niektorí to tu tuším aj praktizujú. ja sa moc nzameriavam na to, či to je alebo nie je rýmované. na básni sa mi páči práve to vyliate srdce, ale podané originálnou formou, možno trochu ometaforované...páčia sa mi básne, z ktorých mám nejaký pocit, vnem (čo sa stáva málokedy, nie len pri netových autoroch) a ak sú tam obrazy, slová, vety, ktoré sú zapamätateľné, ktoré mi nesplynú v jednu nejakú básničkovú masu....ale povedala by som, že dôležitá je hlavne tá emócia...ak je tam prepašovaná spôsobom, že to cíti aj čitateľ, ktorý toho autora osobne nepozná, alebo sa s tým vie stotožniť, je to veľké percento úspechu
dúfam, že hovorím súvisle a múdro
3 daisy35 15. 1. 2012 12:32
úplne súhlasím s tým čo si napísala..ide o tú emociu podanú originálne ale pritom prirodzene,nenásilne,ale aj o trefnú myšlienku,životný postreh,hlavne možno my starší hľadáme,ale nechcem sa vyjadrovať za ostatných,aj ked už sa asi hej
4 misa6767 15. 1. 2012 13:04
Rada by som sa aj ja vyjadrila ..len mne je ťažko..ja pisať basne neviem ..pišem len pcity ..a ani to asi velmi dobre neviem ..podla komentov ...ale myslim si že aj rymovana ..aj nerymovana basen može byť pekna ak je pisana s citom a chuťou
5 krasovlaska 16. 1. 2012 15:52
"Rymovat, ci nerymovat? To je otazka!" Kazdopadne ocenujem oboje. Je malo ludi, ktori vedia svoje myslienky, pocity vlozit do suvislych versov obohatenych o lit. prostriedky.

I ja sem tam rymujem, hoci je pravdou, ze v poslednej dobe sa priklanam k volnemu versu.

Citatelovi zalezi i na kvalite basni, ale skor, co mu ma ponuknut. Hodnoty basne rozobera sam autor.

A co z toho plynie? Ze podstata podstaty, je podstatne nepodstatna.
6 plk.Rocky 17. 1. 2012 10:41
Ja si myslím, že báseň by nemala mať nejaký daný formát, pretože potom by nabolo možné si dokonale užiť voľnosti pri jej písaní. Čo sa rýmov týka, vadia mi jedine silené, kedy vyslovene sítiš z toho veršu, že autor rozmýšľal (strelím) 5 minút nad konkrétnym slovom a aj tak mu to tam nesedelo. Podľa mňa by to malo byť hlavne o voľnosti, kúsok tajomna, bez toho je to väčšinou nuda. Mala by mať atmosféru a zároveň by mala byť aj jednoduchá, aby sa v nej čitateľ nestratil. Vypovedať o nejakom názore, pocite, jednoducho: mať myšlienku. Toť môj názor.
7 Stuno 25. 1. 2012 03:38
to si vystihol plukovník !!!
8 PrieNick 25. 1. 2012 08:47
niekto sa rád stráca v básni,, a niekto sa rád stráca aj v rýmovaní, čo je choroba väčšiny tunajších rymovateľov,,, keď rým vedie pero (prsty) tak to málokedy dopadne dobre,,,
9 tankara 28. 3. 2012 00:05
Dobrá otázka...tiež som nad tým dlho váhala,až ma na jednom nemenovanom literárnom servery zdrbali,že nepíšem ročníkom 2012...je to o vkuse a mne sa rýmovanie páči,ale asi už vyšlo z mody...škoda...
10 misa6767 28. 3. 2012 21:33
hm ...ja sa velmi modou neriadim ..skrátka bud sa mi to páči .alebo nie ...a môže to a nemusí to byť rýmované ....ide jednoducho o to ..ako zaujimavo to dokaže autor napisať ....si myslim ja ....lajk))
11 Slave of love 11. 4. 2012 19:57
Pre mňa existujú jediní dvaja slovenskí básnici, ktorí dokážu dokonale rýmovať, a to Majster Rúfus a ďaleko, ďaleko za ním Kamil Peteraj... oni naozaj vedia to, o čom väčšina z nás môže snívať- rýmovať bez toho, aby bola báseň v rýme uväznená...lebo najhoršie, čo môže byť v básni, sú podľa mňa gramatické rýmy...to je des...
Niekedy som dávala prednosť voľnému veršu, teraz sa ako tak snažím rýmovať... a obdivujem všetkých, ktorí dokážu napísať kvalitnú báseň s rýmom a ešte aj dobre vystihnutou pointou lebo ja sa to snažím dokázať už 4 roky... a nejak nevychádza
strana  1 

Pridaj komentár

Táto funkcia je dostupná iba pre prihlásených